sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Answers


11 Au pairing

Miten löysit au pair perheen? Tälläseltä nettisivulta: https://www.aupairworld.net/
Olisko ollu jotain sellasta mitä oisit toivonu tietänees/varautunees ennen au pair reissua? Olin ennen reissua lukenu aika paljon blogeja ja puhunu kyseisen perheen kanssa heidän toiveistaan ja ajatuksistaan mitä ne multa odottaa, ja yhtälailla mitä mä haen tolta kokemukselta. Joten sinällään ei tullut kummempia yllätyksiä vastaan. Ainoo mikä multa jäi huomioimatta oli se et oisin voinnu jo ennen sinne lähtöä miettiä valmiiks jotain leikkejä tai pelejä mitkä ois auttanu harjottaa lasten englantia. Että leikeissä ja näissä piti sitten vähän improvisoida, haha! Ja toinen että kannattaa opetella edes alkeita sen maan kielestä mihin on menossa! Saat niin paljon enemmän irti, vaikka se olisikin ihan yksinkertaista small talkia kaupan kassalla tai naapurin kanssa säästä puhumista.
Mitä sun tehtäviin kuului au pairina? Lasten herättäminen aamulla kouluun, aamiaisen antaminen, hiustenlaitto, pukeminen yms. aamutoiminnoissa auttaminen. Sitten kouluun vieminen ja sieltä hakeminen. Lounaan valmistaminen lapsille. Pieniä kotitöitä, esim keittiöstä huolehtiminen, satunnainen vaatteiden silitys, oman huoneen kunnossa pito ja korjasin lasten kanssa leikkien jälkeen paikat siistiksi. Illallisessa auttaminen. Multa ei oikeesti velvoitettu siivoomista tai tällästä mut tein ihan mielelläni tyhjensin asianpesukonetta, vein roskia jos oli tarve yms. koska ne oli mun mielestä niin pieniä juttuja mitä teen kotonakin ilman palkkaa.
Paljon sulla oli sielä vapaa-aikaa? Viikonloput. Esim jos vietettiin viikonloppuja heidän loma-asunnossa sain viettää rannalla päivät kavereiden kanssa eikä tarvinut katsoa lasten perään. Ja sitten arki-iltoinakin sain vanhempien tullessa töistä lähteä käymään kaupungilla tai muuta vastaavaa jos halusin. 
Paljon sun enkun numero on koulussa? Oisko ollu jotain seiskanpintaan. Oon aika laiska lukemaan koulussa kokeisiin, haha mutta on mun enkku ihan perus hyvä, että pystyn keskustelemaan jokapäiväisesti ilman mitään ongelmia. 
12
Paljon reissu suunnilleen maksoi ja paljon sait siitä palkkaa? En maksanut muuta kun lennot. Ne oli jotain about 400e.  Halpoja lentoja voi kyllä löytää vaikka ryan airilta tai norweigianiltakin. Ja sitten oli parisataa käyttörahaa. Oikeestaan pärjäsin siellä ihan sillä mun au pair palkkalla, mikä oli 60e per viikko.
Millane prosessi au pairiks hakemine oli? Ensimmäiseksi luot profiilin jollekin au pair sivulle. Ite en ihan noihin järjestöihin lähtis, koska siinä menee sen järjestön pussii vaan rahaa ja saat enemmän vaikuttaa siihen mihin ja millaiseen perheeseen menet, kun etsit vaan siihen tarkoitetuilta sivuilta itse omatoimisesti. Tunnetuin ja suosituin sivu on tuo https://www.aupairworld.net/ tai http://www.findaupair.com/. Kun olet luonut profiilin alat etsiä sivustolta perheitä. Voit laittaa siihen hakuehtoja esim valitset maat ja sitten missä kuussa haluaisit lähteä ja lasten maksimi määrä yms. Sitten sivusto näyttää sinulle isot listat perheiden profiileja jotka vastaa sun hakuehtoja. Kun olet tarkastellu niitä profiileja voit lähetää yksityisen viestin perheelle ja kertoa että olet kiinnostunut heidän perheestään ja kerrot itsestäsi yms. Näin aloitat perheiden kanssa keskustelun. 
Ite juttelin tosi monien perheiden kanssa ja lopulta löysin ton perheen missä nyt olin ja se vaan tuntu just sellaselta mihin voisin kuvitella itteni. Puhuttiin monta kuukautta WhatsAppissa ennen mun sinne lähtöä ja skypeteltiin muutamia kertoja. Lopulta se suuniteltu lähtöpäivä sitten koitti ja lensin sinne.
Pitikö olla aikasempaa kokemusta lasten kanssa? No ei sitä sinällää missään kirjallisena vaadita, mutta yleensä perheet haluaa ihmisen kenellä on ennestään jo kokemusta lapsista. Ite oon ollu lastenhoitajana ihan 13 vuotiaasta lähtien, plus sit tietenkin oman siskon ja serkkujen hoitamista. Suosittelen kyllä ees jonkulaista kokemusta lasten kanssa olemisesta, ettei käy niin että siellä sitten huomaat ettei lasten kanssa olo ookkaan yhtään sun juttu ja se on tosi ikävä yllätys sitten sille perheellekin.
Millä kielellä hakemukset piti täyttää?  No kun teet sen sun vapaamuotoisen profiilin missä kerrot itsestäsi ja mitä haluat au pair kokemukselta ja miksi haluat au pairiksi yms. niin ihan Englanniksi. Ellet nyt vaikka sitten halua Saksaan lähteä, niin totta kai voit sen myös saksaksikin kirjoittaa jos haluat.
Minkä järjestön kautta olit? En mennyt minkään järjestön kautta. Itseasiassa en kyllä tiedä monia au paireja ketkä ois menny ihan jonkun järjestön kautta.
Eikö tosi monet vaadi et on täysikänen? Vaatii aika moni. Ja sinällään ymmärrän että helpompi jättää lapsensa täysi-ikäisen hoidettavaksi. No ite olin 17 ja koin olevani tarpeeksi kypsä ja vastuuntuntoinen ja onneks monelle perheelle keiden kanssa juttelin se ei ollutkaan mikään ongelma. Mutta joo se vähän riippuu :)
 Suositteletko au pairiksi lähtemistä muille? Jos se kuulostaa yhtään omalta jutulta niin EHDOTTOMASTI! Elämäni paras kesä! Muistakaa kuitenkin että se ei ole vaan mitää halpaa lomailemista vaan oikeesti on niitä aamuja kun lapset jumittuu telkkarin eteen ja pukeminen on kuin hidastetusta leffasta, koulu alkaa kohta ja eväitäkään ei ole vielä pakattu. Yep I have been there ja silloin tarvitaan vaan hyviä hermoja :D

 13Personal things & about me 

 Muutama hyvä ystävä vai monta ei-niin-tärkeää kaveria, miksi? jEhdottomsti muutama hyvä ystävä. Ei se määrä vaan se laatu! Vaikka olisikin vain yksi hyvä ystävä kenen kanssa sulla on tosi vahva ja läheinen suhde on musta paljon parempi kun iso määrä sellasia kavereita ja hyvänpäivän tuttuja. Ei niille puhuta samanlailla avoimesti kaikista asioista. Eikä niiden suhteiden kesto yleensä säily koko elämää, niikun esim jo lapsena solmitut oikeat ystävyyssuhteet voivat.
Ootko sosiaalinen ja tutustutko helposti uusiin ihmisiin? Joo oon sosiaalinen ja saan helposti uusia kavereita, enkä oo oikeestaan koskaan ujo.
Kuinka pitkä olet? about 164cm
Mitä opiskelet? Tällä hetkellä lukion toista vuotta käyn.
Lempiruoka? Tortillat, thaimaalainen ja suomalaisesta kotiruuasta lemppari on iskän tekemä lihaperunasoselaatikko ja poronkäristys.
Lempiherkku? Irttarit. Jäätelöäkin menee talvella ihan yhtä monta litraa kun kesälläkin.
Harrastatko jotain, jos niin mitä? Jazz tanssia ja pianon soittamista.
Mitkä on sun suurimmat unelmat? Välivuos Espanjassa, pääsisin yliopistoo lukemaa psykologiaa ja haluisin myös joskus tulla äidiks.
Lempi kappaleet tällä hetkellä?  Magic! - Rude (Zedd Remix), rudimental ft. John Newman - feel the love, Yandel - moviendo Caderas ft. Daddy Yankee, Maite Perroni - tu y yo
Jos sun pitäis vaihtaa ulkonäköä kenen tahansa julkkiksen kanssa nii kenen kans vaihtaisit?
Tää on vaikee! Dianna Agron varmaankin.
Kumpi mielummin : sun pitäis koko loppuelämän pitää joko tosi tyylikkäitä vaatteita mut ne tuntuis päällä tosi epämukaville vai et pitäisit sellasia et ne näyttäis ihan järkyttävälle mut ois tosi mukavat päällä ? Tässä vaiheessa oon niin ulkonäkö keskeinen vielä, että varmaa valitsisin ton ekan, mut joskus aikuisempana en jaksais varmaa välittää ja valitsisin ton tokan vaihtoehdon. Kauhee kysymys, liian vaikee haha :D
Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?  Opiskelisin varmaan jossain yliopistossa, asuisin Helsingissä tai Tampereella. Matkustelisin niin paljon kun olisi mahdollista, toisaalta eläisin varmaan kyllä sellasta opiskelija elämää, ettei niillä rahoilla sais edes Tallinnan päiväristeilyä xd
Entä kymmenen? Toivottavasti jonkun miehen vieressä ja eka lapsi ois suunitteilla. Olisin myös töissä ja viettäisin paljon aikaa kavereitten kanssa.
16 Mitä tahtoisit osata tehdä, mutta et osaa? Oppia valokuvaamaan kunnolla. Oon ihan säälittävän huono vieläkin ton järkkärin kanssa. Kaikki aukon suuruudet yms on mulle ihan tuntemattomia käsitteitä. Haluisin myös osata tehdä ihan täydellisen spagaatin. 
Paras muisto viime kesältä?Vika ilta Espanjassa ennen mun kotiinpaluuta. Kello oli jo kaksitoista yöllä, istuttiin Madridissa mun host vanhempien kanssa ravintolassa, pöytä täynnä erilaisia tapaksia ja Tinto de Verano juomaa. Oli lämmin yö, naurettiin vedet silmissä ja muisteltiin kaikkia hyviä ja hauskoja hetkiä kuluneelta ajalta. 
Kerro sun parhaista kamuista erikseen pitkästi?Tässä kestäis ikuisuus jo jokaisesta rupeisin kunnon tarinaa kertomaan. Mulla on tosi tiivis kaveriporukka ja tuntenut heidät 7-12 vuotta. Voin tehdä joskus sellasen paremman postauksen ihan erikseen kavereista ☺
Onko sulla baby lipsejä? Jos on niin suosikki niistä? Mulla on tasan yks babylips, se pinkki! Tykkään siitä kun ei tarvi erikseen käyttää huulipunia, muuten musta vähän turhan hehkutettuja.
Kadehditko muita ihmisiä? Aika vähän oikeestaan. Nuorempana ehkä enemmän.
Lempparivaatteet? Sinivalkoinen mekko mangosta ( kesäkuun postauksissa kuvia siitä) ja sinivalkoraidallinen maximekko
Jos saisin muuttaa itsessäsi jotain, muuttaisitko? Ulkonäössä varmaan pieniä juttuja, vieläkin pikkusen paksummat hiukset ja sit että en ois niin laiska koulujuttujen suhteen, vaan tekisin niitä läksyjä joka päivä ja ois parempi itsekuri.
Mitä sun on pakko kokea elämän aikana? Road trip ulkomailla, haluun myös jossain vaiheessa elämääni käydä Afrikassa ja tehdä jonkunnäköistä vapaaehtoistyötä.
Kerro joku kiusallinen tilanne missä olet ollut? Minä jos joku oon aina kiusallisissa tilanteissa! " Se oli niin awkward" on varmaan mun yleisin lause haha! Ekana tulee varmaan mieleen kun oltiin vuos sitten kaverin kanssa Kreikassa ja siin hotellin pihalla otettii salakuvia kaikista deamn pojista ketkä käveli siitä ohi... Sit sen hotellin omistaja sanoo et " otatteko te toisista ihmisistä salaa kuvia?" Käännyttii ja se omistaja oli siin meijän seläntakana. Ei aluks tajuttu mitä se sano ni sönkötettiin vaan " yes yes" ja hymyiltiin perään. Se katto meit sen jälkee tosi oudosti ja lähti pois. Vasta sit tajuttii et mitä se oli kysyny...Awkward.  

  15Blogging

Voitko listata kolme lempi blogiasi? http://kristakuparinen.blogspot.fi/, http://villihuokaus.blogspot.fi/  http://josecret.blogspot.fi/
Minkä takia alunperin aloitit bloggaamisen?  Otin suht paljon kuvia ja ajatus siitä, että niitä vois jakaa muidenkin iloksi kuulosti kivalta.
Miksi kirjoitat blogia? Oon aina tykänny kirjottaa ja pidin monta vuotta päiväkirjaa. Joten tällänen "moderni päiväkirja"mihin pystyy jakaa kuvia ja ajatuksia tuntuu mun jutulta. Myöhemmin on kiva itekin lueskella ja kattoa vanhoja postauksia.
Kuinka paljon seuraat muita blogeja?  Itseasiassa suht paljon. Aktiivisesti luen about kolmeakymmentä eri blogia.
Voisitko tehä jonkun videopostauksen?  Voisin! En ite niin välitä kuvata omaa höpötystä, mutta oon esim. ens kuussa lähössä Mallorcalle, niin voisin tehdä reissuvideon.
Voisitko tehä huonepostauksen kuvina tai videolla?  Laitetaan muistiin:) Sitten kun tän mun huoneen sisustus on ihan valmis niin sitten joo!
 
Kiitos kaikista kysymyksistä, toivottavasti vastasin kaikkiin ☺
 

2 kommenttia:

  1. Aika rohkeeta lähtee 17 vuotiaana au pairiks! :) vaikutat muutenki näitten vastausten perusteella tosi fiksulta nuorelta! :>

    VastaaPoista